Datum: 12.10.2023

Vlajkové druhy dokáží podpořit ochranu přírody

Ochranářské kampaně hojně využívají oblíbené druhy, jako jsou pandy a lední medvědi. Mezinárodní tým vědců v nové studii publikované v časopise Frontiers in Ecology and the Environment navíc tvrdí, že jako vlajkové lodě lze využít i jedince zvířat nebo rostlin, kteří mají obrovský potenciál zvýšit povědomí a mobilizovat podporu veřejnosti.

Na snímku kapustňák antilský Lua (credit L Candisani).

"Vlajkové druhy mají obvykle některé společné charakteristiky," říká hlavní autor studie Ivan Jarić z Biologického centra Akademie věd ČR. "Většinou patří k charismatickým druhům a často mají nějaké zvláštní individuální vlastnosti, díky nimž jsou atraktivní, jako je například velké tělo, neobyčejný vzhled či chování. Často jsou ve styku s lidmi a obvykle mají jedinečné životní příběhy, například tragické osudy. Vytvářením jedinečných vazeb s lidmi a vyvoláváním empatie mohou takoví jedinci podpořit angažovanost a změnu chování ve společnosti, přilákat dárce a dokonce podnítit změny v politice."

Nová studie poukazuje na příklady, jakým je například kapustňák antilský Lua - patří k druhu, který v Brazílii trpí ztrátou životního prostředí a lovem. V roce 1994 byla Lua - osiřelé mládě - mezi prvními kapustňáky vypuštěnými v rámci nového reintrodukčního programu.

"Lua se rychle stala symbolem programu a byla využívána v místních médiích a komunitních aktivitách, aby si získala pozornost veřejnosti," říká dalí z autorů studie, Iran Normande z Federální univerzity Alagoas v Brazílii. "Díky své učenlivé povaze a ochotě přiblížit se k lidem a lodím umožnila Lua mnoha lidem první kontakt s divokým kapustňákem. To pomohlo vytvořit místní udržitelný turistický průmysl, který v současnosti živí až 400 rodin. Lua - nyní ve svých 31 letech "středního věku" - byla prvním vypuštěným kapustňákem, který se úspěšně rozmnožil ve volné přírodě a má šest mláďat."

Tento příklad však také poukazuje na možné stinné stránky vlajkových druhů, protože někteří návštěvníci krmili Luu potenciálně škodlivými potravinami včetně piva a smažených ryb.

"Pokud je podpora vlajkových jedinců správně realizována, může přinést značné výhody pro ochranu přírody od lokálního až po globální měřítko," vysvětluje Dr. Sarah Crowley z University of Exeter, další spoluautorka studie. "Je však třeba postupovat opatrně - jak proto, aby nedošlo k poškození jedince, tak proto, aby se zabránilo šíření nepravdivých nebo zkreslených informací. Nyní je zapotřebí dalšího výzkumu, který by určil, jak propagovat vlajkové jedince způsobem, který by generoval širší podporu pro ochranu přírody, přilákal nové publikum a omezil případné škody."

 

Detailnější informace ve studii publikované ve Frontiers in Ecology and the Environment:

Jarić, I., Normande, I.C., Arbieu, U., Courchamp, F., Crowley, S.L., Jeschke, J.M., Roll, U., Sherren, K., Thomas-Walters, L., Veríssimo, D. and Ladle, R.J. (2023). Flagship individuals in biodiversity conservation. Frontiers in Ecology and the Environment https://doi.org/10.1002/fee.2599 (in press)

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA