Datum: 23.06.2023

Marek Šmejkal získal Prémii Otto Wichterleho

Marek Šmejkal z Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR patří mezi 24 mladých vědců a vědkyň, kteří ve středu 21. června 2023 převzali prestižní Prémii Otto Wichterleho. Ceremoniál se uskutečnil v pražské Lannově vile, kde laureátům ceny předala předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

Marek Šmejkal studuje, jak se mění chování a adaptační strategie ryb a jaký dopad mají změny prostředí způsobené člověkem na ekologii ryb a jejich reprodukci. Podílí se na řadě projektů, například se ZOO Praha a dalšími institucemi se angažuje v projektu za záchranu kriticky ohroženého karase obecného.

Marek Šmejkal. Foto: AV ČR

Ve své úvodní řeči předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová připomněla, že právě letos, na konci října, uplyne 110 let od narození Otto Wichterleho, jehož jméno prémie nese. „Profesor Wichterle je příkladem velice talentovaného a plodného vědce a také silné osobnosti. Inspirovat by nás měl nejen tím, že jeho vynálezy dokázaly zlepšit život společnosti, ale především tím, že po celý život zdůrazňoval zásadní význam svobodného bádání,“ uvedla.

Podle jejího názoru nejsou ve vědě nejdůležitější pouze nové objevy: „Neměla by nás prvoplánově pohánět snaha přepisovat učebnice. Řekla bych, že daleko důležitější je láska a pokora k oboru, ochota stále se učit a odpovědnost za výsledky výzkumů.“

Ceny se předávaly ve všech třech vědních oblastech: neživá příroda, živá příroda a humanitní vědy. Mladí vědci a mladé vědkyně z Akademie věd ČR bádají v nejrůznějších oblastech, ať je to záchran karase obecného, slitiny pro lepší implantáty, výzkum blesků, protinádorová léčba, nebo moderní pohanství či středověké univerzity. Medailonky všech oceněných.

 

Zdroj: https://www.avcr.cz/cs/o-nas/aktuality/Premie-Otto-Wichterleho-podpori-24-talentovanych-mladych-vedkyn-a-vedcu/

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA