Datum: 15.02.2023

Navštivte nás na veletrhu FOR FISHING 2023

Nejnovější poznatky z výzkumu ryb představí hydrobiologové z Biologického centra AV ČR na největším rybářském festivalu v České republice FOR FISHING 2023. Koná se od 16. do 19. února v letňanském areálu PVA EXPO PRAHA. Hlavními tématy programu interaktivní expozice Biologického centra, která je umístěna v hale 5, sekce B1, stejně jako doprovodných přednášek, jsou sumec a karas.

Sumec

Stanoviště LIFE Predator představí mezinárodní výzkumný projekt na sumce velkého řešený v Itálii, Portugalsku a Česku. Návštěvníkům budou demonstrovány specifické odlovné metody a způsob stanovování věku sumců z různých tělesných struktur, včetně názorných ukázek. Dominantou stanoviště bude videozáznam pohybu patnácti sumců v údolní nádrži a jejich časoprostorové využití takového vodního tělesa, tolik typického pro české podmínky.

Zachraň Karase

Dozvíte se, proč nám karas obecný vymírá. Můžete si prohlédnout živé exempláře původního i invazního druhu a zkusit poznávačku karasů o ceny.

 

Přednášky

V pátek 17.2. navštivte také přednášky vědeckých pracovníků, které jsou součástí doprovodného programu. Konají se v kongresovém sále v 1. patře vstupní haly III:

 

Pátek 10:30 Marek Šmejkal Zachraň karase
Pátek 13:05 Martin Čech LIFE Predator - Pohled na sumce trochu jinýma očima

 

 

Přednáška Zachraň karase

Karas obecný býval běžným druhem návesních rybníčků a mnohdy zůstával jediným druhem v nádrži při jejím postupném zanášení. Od invaze karase stříbřitého však došlo k jeho ohromnému propadu a dostal se mezi nejohroženější druhy ryb ČR. Přednáška shrne vývoj výskytu karase obecného v čase a iniciativu Zachrankarase.cz na jeho záchranu. Zároveň ukáže příklady z jiných zemí, kde je karas obecný pro některé rybáře i atraktivní a cílovou rybou k lovu.

 

Veletrh FOR FISHING je největším rybářským festivalem v České republice. Na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, nechybí ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA