Datum: 02.12.2022

Ve Vědě fotogenické zabodovali pracovníci Biologického centra

Věda nejsou jen bílé pláště, dlouhé výpočty, složité grafy a obsáhlé studie. Přináší také neopakovatelné momenty a netušené krásno. Estetiku vědy se podařilo na fotografiích a ve videích zachytit zaměstnancům Akademie věd ČR pro soutěž Věda fotogenická. Pracovníci Biologického centra z letošního ročníku odcházejí opět ověnčení cenami. Jedno druhé místo, dvě třetí místa a jedno čestné uznání poroty získali Hana Sehadová, Lukáš Vejřík a Václav Krištůfek.

Půvaby badatelského světa mohou díky nim nyní vidět i návštěvníci Galerie Věda a umění v sídle Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze na výstavě Věda fotogenická.

Soutěže Věda fotogenická se účastní zaměstnankyně a zaměstnanci Akademie věd ČR se snímky s vědeckou tematikou. Vedle tradiční hlavní kategorie se každoročně vypisuje vedlejší s proměnlivým tématem, kterým se pro letošní devátý ročník stalo „Vědci a dobrodružství“. Ve speciální kategorii mohli účastníci poprvé přihlašovat videa. Ceny na vernisáži 29. listopadu 2022 předávali předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová, členka Akademické rady AV ČR Markéta Pravdová a místopředseda Fóra Věda žije! Michael Komm.

„Z fotografií se sestavuje kalendář, který má velký úspěch u našich spolupracovníků. Má vědecké popisky v češtině i angličtině, takže jej můžeme dávat i například velvyslancům. Já si z fotografií vybírám i své osobní PF,“ vyzdvihla předsedkyně Eva Zažímalová „druhý život“ fotografií po skončení soutěže.

Hliník se odstěhoval do Galerie Věda a umění
Vítězem hlavní kategorie „Věda fotogenická“ se stal snímek Reakce bromu s hliníkem Jana Havlíka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. „Volbu fotografie mají na svědomí žáci a studenti, kteří chodí do ústavu na chemický kroužek. Mají tuto reakci ze všech nejraději, protože při ní vzniká oheň a dým. Vzhledem k tomu, jaký má reakce úspěch u nich, jsem se rozhodl ji ukázat i v soutěži – očividně se nadšení pro vědu přenáší generacemi,“ vylíčil Jan Havlík, jak vznikla inspirace pro vítězný snímek.

Na druhém místě skončila fotografie s názvem Černí pasažéři od Hany Sehadové z Biologického centra AV ČR. Pomyslný bronz si odnesl její kolega z Biologického centra Lukáš Vejřík za snímek noční scenérie Pod africkým nebem. 

Dobrodružství fotografie
Ve vedlejší kategorii „Vědci a dobrodružství“ cenu za nejlepší fotografii získal Roman Garba z Ústavu jaderné fyziky AV ČR, který svou „momentku“ nazval Mad Max v Mauretánii. „Na snímku je vlak se železnou rudou, který zastavuje vždy na jednom místě. Místní už to vědí, naskočí do něj a svezou se až na pobřeží,“ popisuje, jak sám nasedl na vítězný vlak.

Nově porota oceňovala nejlepší fotografie ve všech třech vědních oblastech. Ve speciálních kategoriích se udělila cena Akademické rady AV ČR a moderátor oznámil výsledky online hlasování na sociálních sítích – Instagramu Vědy fotogenické (video) a Facebooku  AV ČR (foto). U veřejnosti bodovala fotografie Baňka Jupiter od Natálie Gira z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského. Zaměstnanci Akademie věd ČR přihlásili celkem dvanáct videí, autorem nejoblíbenějšího z nich, Metelesku blesku, byl Roman Dvořák z Ústavu jaderné fyziky AV ČR.

Výsledky soutěže

Hlavní kategorie: Věda fotogenická
1. místo: Reakce bromu s hliníkem – Jan Havlík, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
2. místo​: Černí pasažéři ​– Hana Sehadová​, Biologické centrum AV ČR 
3. místo:​ Pod africkým nebem ​– Lukáš Vejřík​, Biologické centrum AV ČR ​

Vedlejší kategorie: Vědci a dobrodružství
1. místo​: Mad Max v Mauretánii​ – Roman Garba​, Ústav jaderné fyziky AV ČR 
2. místo: Když zrovna nelétám po laboratoři…​ – Kateřina Holomková​, Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR 
3. místo​: Okno poznání​ – Václav Krištůfek​, Biologické centrum AV ČR ​

 

Černí pasažéři ​– Hana Sehadová​, Biologické centrum AV ČR 

Pod africkým nebem ​– Lukáš Vejřík​, Biologické centrum AVČR

Okno poznání​ – Václav Krištůfek​, Biologické centrum AV ČR ​

Nejlepší fotografie za I. vědní oblast
Démon – Eva Tihlaříková, Ústav přístrojové techniky AV ČR

Nejlepší fotografie za II. vědní oblast
Reakce bromu s hliníkem: Jan Havlík, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR

Nejlepší fotografie za III. vědní oblast
Pozůstatky po životě sovětské armády v bývalém ​Vojenském prostoru Ralsko 3​ – Jitka Walterová, Ústav dějin umění AV ČR 

Vítězné video
Metelesku blesku – Roman Dvořák, Ústav jaderné fyziky AV ČR

Online hlasování na Facebooku AV ČR
Baňka Jupiter – Natália Gira, Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR

Cena Akademické rady AV ČR
Démon – Eva Tihlaříková, Ústav přístrojové techniky AV ČR

Čestné uznání Akademické rady AV ČR
Vpich v modré – Jaromír Kopeček, Fyzikální ústav AV ČR
Černí pasažéři ​– Hana Sehadová​, Biologické centrum AV ČR 

Zdroj: Jak fotogenická je věda, odhaluje nová výstava v Galerii Věda a umění

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA