Datum: 29.11.2022

Ivana Vejříková získala Cenu Josefa Hlávky

Mezi letošní laureáty Ceny Josefa Hlávky pro mladé talentované vědecké pracovníky Akademie věd ČR se zařadila Ivana Vejříková z Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR. Ceny byly slavnostně předány ve středu 16. listopadu, v předvečer státního svátku, na zámku Josefa Hlávky v Lužanech.

Ivana Vejříková se ve svém doktorském studiu věnovala problematice vlivu vodních rostlin (makrofyt) na vodní prostředí a významu herbivorie na utváření společenstev makrofyt ve velkých stojatých vodách, a to za použití různých vědeckých přístupů od analýzy stabilních izotopů až po přístrojové potápění. S pomocí kolegů například odhalila těsnou závislost výskytu herbivorie na průměrné teplotě vodního prostředí. S probíhající globální změnou lze čekat rozšíření této potravní strategie dále na sever s možnými dopady na tamní ekosystémy.

Ivana získala titul Ph.D. v roce 2019, kdy zároveň nastupovala na druhou mateřskou dovolenou. Nicméně i díky tomu že, neztrácela kontakt s vědeckým světem a nadále dobrovolně zpracovávala data se dvěma malými dětmi za zády, je nyní spoluautorkou 23 impaktových vědeckých publikací a podílí se na popularizaci vědy psaním populárních článků nebo pořádáním přednášek pro širokou veřejnost. Její práce tak byla náležitě oceněna Cenou Josefa Hlávky.

S ostatními laureáty při slavnostním předání cen na zámku v Lužanech.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA