Datum: 03.05.2022

Josef Hejzlar si převzal Čestnou oborovou medailí Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách

V pondělí 2. května si převzal Josef Hejzlar z Biologického centra AV ČR Čestnou oborovou medailí Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách. Gratulujeme! Dále stejné ocenění získali Helena Svitavská Svobodová z Botanického ústavu AV ČR a Jaromír Lukavský z Botanického ústavu AV ČR. Také gratulujeme!

Čím se řídí tok živin ve vodních ekosystémech, jak může studium řas pomoci chladicím systémům v Temelíně, nebo co vše dokáže odhalit fosilní pyl? Nejen takové vědecké otázky si kladli a řešili experti a expertky, které 2. května 2022 ocenila Akademie věd ČR čestnou oborovou medailí za mimořádné výsledky v biologických vědách. Medaile nese jméno význačného vědce minulosti, Gregora Johanna Mendela. 

Čerstvý držitel medaile z Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR, Josef Hejzlar, je jedním z nejvýznamnějších českých hydrobiologů a hydrochemiků, uznávaný odborník na transport živin z povodí do vodních nádrží, jež ve zvýšené míře vedou k nežádoucí eutrofizaci. Věnuje se koloběhu živin ve vodních ekosystémech, jejich matematickému modelování a predikci. V otázkách eutrofizace vod (obohacování o živiny) je považován za špičku v oboru, je autorem 55 expertiz pro vodohospodářské subjekty po celé republice.

„Rád bych poděkoval zesnulému profesoru Janu Chudobovi, který mě naučil používat v biologických vědách bilanční metody, zákon o zachování hmoty,“ řekl během slavnostního ceremoniálu Josef Hejzlar: „Myslím, že také díky tomuto přístupu jsem se dokázal podílet na pochopení procesu i ve vodách z hlediska bilance živin.“

Medaile předali oceněným během slavnostního ceremoniálu David Honys z Akademické rady AV ČR a místopředseda AV ČR Ondřej Beránek. „Skutečnost, že dnes obdržíte oborové medaile, budiž dokladem, že jak Akademie věd, tak i odborná komunita si velmi cení Vaší práce a skvělých výsledků,“ řekl oceněným Ondřej Beránek a dodal: „Aristotelés považuje právě skvělost ve smyslu etickém i rozumovém za důležitý předpoklad šťastného života. Skvělost nám samozřejmě není dána přirozeně, musíme ji kultivovat, dávat náležitý čas.“

Slavnostní ceremoniál předávání čestných oborových medailí (CC)

Celý článek najdete na webu Akademie věd ČR
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA