Datum: 22.07.2020

Na Lipně zahnízdil silně ohrožený rybák obecný, přilákaly ho experimentální plovoucí ostrovy

Vzácný nález zaznamenali hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd ČR při pravidelné kontrole pokusných plovoucích ostrovů na nádrži Lipno. Na těch vědci našli celkem čtyři hnízda se šesti mláďaty rybáka obecného, který je v červeném seznamu v kategorii ohrožených druhů ptáků.

Rybák obecný je tažný rybožravý pták, příbuzný racka. Ke svému hnízdění si vybírá malé holé ostrovy v rybnících či vodních nádržích nebo štěrkové nánosy v korytech větších řek. Takovéto biotopy z české přírody ale postupně vymizely, a tak v České republice každoročně hnízdí už jen několik set párů. Nyní se rybákovi zalíbilo na experimentálních plovoucích ostrovech na Lipně.

Foto: Jakub Hardt - Biologické centrum AVČR

„Z hlediska ornitologie je to první vzácný nález na našich plovoucích ostrovech. Tento úspěch byl dán zřejmě tím, že ostrovy byly umístěny celou sezonu v Hadí zátoce, kde mají ptáci klid. Na jaře si ostrovy našli a poté zahnízdili,“ říká Milan Muška z Biologického centra AV ČR. Aktuálně se jedná o nejvýše doložené hnízdění rybáků v České republice a vše nasvědčuje tomu, že se může jednat o základ budoucí fungující hnízdní kolonie.

Foto: Jakub Hardt - Biologické centrum AVČR

Plovoucí ostrovy instalovali českobudějovičtí vědci na lipenské přehradě poprvé na jaře v roce 2017. Cílem bylo zvyšovat biologickou rozmanitost a snižovat živinovou zátěž v nádrži. Kvůli kolísání hladiny totiž břehy lipenské nádrže tvoří zejména písečné pláže nebo suťové pole a téměř zde chybí příbřežní oblasti porostlé vodními rostlinami. Plovoucí ostrovy tak uměle nahrazují tato přirozená stanoviště a poskytují útočiště nejrůznějším druhům ryb, bezobratlých živočichů, ptáků i rostlin.

Výzkum probíhá ve spolupráci s Vodohospodářským rozvojem a výstavbou, a. s., v rámci projektu financovaném Technologickou agenturou ČR „Plovoucí zelené ostrovy, perspektivní alternativa pro zlepšení ekologického potenciálu a podporu rozvoje litorálních společenstev na vodních nádržích“.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA