Datum: 17.12.2018

Nová elektrolovná loď pro šetrnější výzkum ryb

Před několika dny dorazila hydrobiologům Biologického centra AV ČR nová elektrolovná loď RV Booming boat S500WT. Loď bude využívána hlavně pro příbřežní elektrolov na velkých stojatých vodách. Oproti klasickým odlovným metodám používaným při výzkumu je elektrolov šetrnější, protože ryby pouze omráčí na určitou dobu.

Loď je vybavena výkonným elektrickým agregátem, který dosahuje výstupní napětí až do výšky 300/600 V. Na přídi nese 2 elektrody, které ve vodě vytvářejí elektrické pole a přitahují ryby k lodi. Ve středu trupu je vestavěná záchytná nádrž s cirkulací vody, aby se udržely i velké úlovky dlouho živé. Pracovníkům slouží jako opora při lovu zábradlí. Sklápěcí příď, ploché dno a malý ponor lodi umožní lov v mělkých vodách.

Spolu s největší výzkumnou lodí Hydrobiologického ústavu, trawlerem Thorem Heyerdahlem, byl nový elektrolovný člun poprvé představen odborné i široké laické veřejnosti na Jihočeské rybářské výstavě na Výstavišti v Českých Budějovicích na začátku prosince. Expozice Hydrobiologického ústavu sklidila velký úspěch. Výstavu navštívilo více než čtyři tisíce lidí.

 

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA