Datum: 02.11.2018

Dny otevřených dveří na Biologickém centru

V pondělí 5. listopadu odstartuje 18. ročník největšího vědeckého festivalu v České republice – Týden vědy a techniky Akademie věd (AV) ČR. Již tradičně se do něj zapojuje i českobudějovické Biologické centrum (BC) AV ČR, které pořádá dny otevřených dveří na všech svých pracovištích a nabízí přednášky z biologických oborů pro středoškoláky. Letos také BC AV ČR prezentuje své výsledky na fotografické výstavě, která bude instalována po celý týden v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a bude doplněna diskusním seminářem. Veškerý program Biologického centra je zdarma, je však nutné se předem registrovat.

Už dnes probíhají dny otevřených dveří na Parazitologickém ústavu BC AV ČR. Jedním z největších lákadel je Laboratoř elektronové mikroskopie, kde si návštěvníci mohou prohlédnout jedny z nejzajímavějších a také nejdražších vědeckých přístrojů na Biologickém centru - elektronové mikroskopy. Ty umožňují detailně zkoumat mikrosvět biologických vzorků až v řádu nanometrů; návštěvníci si tak mohou prohlédnout třeba sací ústrojí klíštěte, oko komára, povrch vlasu, spóru plísně, nebo třeba roztoče. Při dnech otevřených dveří se také veřejnost podívá do chovu klíšťat, kde se celoročně uchovávají živá klíšťata pro výzkum.  

Ve čtvrtek 8. a pátek 9. listopadu se pak otevřou dveře všech ostatních pracovišť Biologického centra v areálu na Branišovské ulici i v ulici Na Sádkách. Na obou místech jsou připraveny tvořivé vědecké workshopy, při nichž si budou moct návštěvníci sami vyzkoušet práci vědce. V areálu na Branišovské, kde sídlí Entomologický ústav a Ústav molekulární biologie rostlin, si například vyzkouší hledat brouky pomocí vysílaček, pomocí termokamery budou zjišťovat, jak dýchá rostlina, dále si vyzkouší, jak se analyzuje DNA, jak se zkoumá chmel, aby se zvýšil podíl léčivých látek, a připravena je také ukázka hmyzu ze sbírek Entomologického ústavu. Nebude chybět ani prohlídka vybraných laboratoří.

V areálu Na Sádkách, kde sídlí Hydrobiologický ústav, Ústav půdní biologie a Výzkumná infrastruktura SoWa, čekají na návštěvníky ukázky a úkoly, týkající se půdy a vody. Pod mikroskopy a binolupami bude možné nahlédnout do půdní zoo, např. na chvostoskoky, želvušky, hlístice, ale i půdní bakterie nebo řasy a sinice. Zájemci se budou moct podívat i na vodní živočichy od mikroorganismů přes zooplankton až po ryby. Naučí se také, jak se zjišťuje tvrdost vody a co vše lze vyčíst z bahna.

Dny otevřených dveří se konají ve čtvrtek 8. a v pátek 9. listopadu od 8 do 16 hodin v obou areálech Biologického centra, tedy v ulicích Branišovská 31 a Na Sádkách 7 v Č. Budějovicích. Podrobný program je k dispozici na webových stránkách festivalu www.tydenvedy.cz a Biologického centra zde.      

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA