Datum: 09.08.2019

Žádná měsíční krajina: NP Šumava se obnovuje, ukazují výzkumy

Nejen fotky obnovujících se oblastí, ale také data z různých vědeckých měření prováděná dlouhodobě v Národním parku Šumava jasně dokládají, že celý ekosystém v bezzásahových oblastech se přirozeně obnovuje, kůrovcová kalamita neměla dlouhodobý vliv na stav vod, kvalita půd se dokonce zlepšila.

V posledních týdnech se na facebookovém profilu Jihočeského kraje objevují informace o tom, že NP Šumava odumírá a postupně se změní v “měsíční krajinu”, nezasáhne-li člověk. Vinu na tom má údajně mít kůrovec a existence a velikost bezzásahových zón. Zastupitelstvo jihočeského kraje podle svých slov “bere Šumavu jako natolik cenné území, že nechce pasivně přihlížet jeho postupné likvidaci kůrovcem”. Na vedení NP Šumava a Ministerstvo životního prostředí podalo dokonce v pátek 9.8.2019 žalobu.

Jako vědci z Biologického centra AV ČR společně s kolegy z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity prohlášujeme (PDF-text prohlášení), že tato tvrzení zastupitelstva Jihočeského kraje jsou nepodložená a ignorují výsledky dlouhodobých výzkumů. Ty dokládají, že bezzásahové oblasti NP Šumava se obnovují, obnovují se lépe než oblasti, kde muselo být zasahováno, kvalita půd i vod se zlepšily. Bez ohledu na to, že k obnově porostů dochází na různých místech různě rychle, se příroda vrací často v rozmanitější formě – což by mohly ilustrovat i fotografie v přiložené galerii.

Blíže a populárně o našem výzkumu v NP Šumava například: https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2018/cislo-1/vody-lesy-sumavy-se-zotavuji.html

 

Časosběrný snímek rostoucího nového lesa (a zániku starého) na stezce nad Plešným jezerem (foto: Adam Diviš, Strážní služba Správy NP Šumava):

 

 

Časosběrný snímek rostoucího nového lesa (a zániku starého) u Plešného jezera (foto: Adam Diviš, Strážní služba Správy NP Šumava):

 

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA