Datum: 20.04.2018

Hydrobiologové se podíleli na dokumentárním cyklu České televize

Vědečtí pracovníci Hydrobiologického ústavu BC AV ČR významně přispěli do nového šestidílného cyklu České televize Magické hlubiny. Dokument zavede diváky do zákoutí bohatého vodního světa v České republice. Vysílá ČT2 od 25. dubna 2018 vždy ve středu v 21:30.

Cyklus, jenž natočil v brněnském studiu České televize režisér Pavel Jirásek a jehož průvodkyní je Lucie Výborná, vznikal více než dva roky. S Lucií Výbornou diváci sestoupí z vrcholků hor od křišťálových pramenů až k tajuplným tůním lužních řek. „Potápět se budeme nejen v přehradách, ale představíme i ojedinělé rybníky, v nichž není voda zakalená bahnem a sinicemi,“ zve ke sledování dramaturg Ivo Cicvárek „V kamenolomech, pískovnách a rekultivacích hnědouhelných dolů prozkoumáme fascinující návraty rostlin a živočichů. A nevynecháme ani ponorné říčky v jeskyních, propasti s krasovými jezírky, okouzleni ledovou i kamennou výzdobu monumentálních podzemních dómů,“ dodává dramaturg.

Tvůrci při přípravě pořadu i během samotného natáčení spolupracovali s řadou českých vědců. „Především s jejich pomocí jsem si začal uvědomovat, jak velký má náš cyklus etický a morální akcent,“ zamýšlí se režisér Pavel Jirásek a zdůrazňuje: „Voda je jeden z největších darů, který nám byl svěřen. Během putování po české krajině jsme sledovali, co všechno ona sama a s ní spojený život dokáží během jednotlivých ročních období. Jak hluboce je voda spojena s krajinou a zároveň, jak široce člověk zasahuje do její přirozenosti. Chtě nechtě tak vzal na sebe odpovědnost za její osud, a to není pro lidstvo právě jednoduchý patronát."

Neviditelný svět pod hladinou je křehký, nejrychleji a nejzřetelněji odráží změny životního prostředí. A to jak v negativním smyslu, tak i v pozitivním: v tůních, jezerech a řekách lze snadno pozorovat, jak necitlivé změny krajiny ničí původní bohatost ekosystémů, ale zároveň jak je příroda silná a jak sama dokáže vyléčit rány způsobené člověkem, pokud jí dá šanci.

Přehled dílů:

  1. Řeky a potoky
  2. Jezera a bažiny
  3. Lomy a pískovny
  4. Jeskyně a propasti
  5. Rybníky a přehrady
  6. Člověk a voda
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA