Datum: 13.11.2017

Dny otevřených dveří navštívilo přes 900 lidí

Tesařík s vysílačkou, světélkující octomilky, živé včely, ryby či klíšťata, to vše a mnoho dalších zajímavostí ze světa přírodovědy bylo k vidění na dnech otevřených dveří na Biologickém centru AV ČR. Ty se uskutečnily ve čtvrtek a pátek 9. a 10. listopadu tradičně v rámci celorepublikového festivalu Týden vědy a techniky Akademie věd ČR.

Novinkou letošních dnů otevřených dveří byly tvořivé vědecké workshopy, při nichž si návštěvníci sami mohli vyzkoušet práci vědce. V aule Biologického centra tak například izolovali DNA rostlinných virů, pod mikroskopem třídili světélkující mušky octomilky nebo přesazovali modelové rostliny v podmínkách in vitro. V areálu Na Sádkách byly workshopy zaměřeny na témata půda a voda. Tady návštěvníci určovali půdní živočichy, půdní a vodní mikroorganismy, měřili tvrdost vody, zkoumali půdní strukturu nebo počítali věk ryb ze šupin a otolitů (tělíska ve vnitřním uchu). Vodní řasu chlorellu si zájemci mohli prohlédnout jednak v mikroskopu, ale zároveň ji mohli ochutnat v muffinech a bábovce.

Jako každoročně dny otevřených dveří umožnily nahlédnout také do laboratoří a vědeckého zázemí Biologického centra; zavedly návštěvníky například do laboratoře elektronové mikroskopie, do laboratoře konfokálních mikroskopů, do chovu klíšťat, do skleníků, či do sbírek hmyzu.

Dny otevřených dveří zaznamenaly mnoho kladných ohlasů, viz např. https://www.novinky.cz/vase-zpravy/jihocesky-kraj/ceske-budejovice/1603-47718-tyden-vedy-a-techniky-oslovil-studenty-take-v-ceskych-budejovicich-.html

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA