Datum: 01.11.2016

Týden vědy a techniky AV ČR

V úterý 1. listopadu začal 16. ročník největšího vědeckého festivalu v České republice – Týden vědy a techniky Akademie věd ČR. Již tradičně se do něj zapojuje i Biologické centrum, které při této příležitosti pořádá dny otevřených dveří na všech svých pracovištích a pro středoškoláky přednášky z biologických a ekologických oborů. Ke zhlédnutí jsou rovněž tři fotografické výstavy.

Návštěvníci mají jedinečnou příležitost podívat se do laboratoří, prohlédnout si moderní přístroje a seznámit se s nejnovějšími metodami biologického výzkumu. Při ukázce genového inženýrství například uvidí transgenní mouchy octomilky, které mají uměle přidaný gen z medúzy a svítí. Dozvědí se také, jak se v budoucnu mohou změnit ekosystémy jezer a rybníků vlivem globálního oteplování, k čemu jsou užitečné půdní mikroorganismy a mnoho dalšího. Na zájemce čekají i prohlídky chovů klíšťat, půdní zoo i cenných sbírek hmyzu. K vidění budou i exponáty z Papui Nové Guineje, kde má Biologické centrum terénní výzkumnou stanici.

 

Dny otevřených dveří na pracovištích Biologického centra se konají v těchto termínech:

Čtvrtek 3. 11. 2016 - Parazitologický ústav BC AV ČR a Ústav půdní biologie BC AV ČR

Pátek 4. 11. 2016 - Parazitologický ústav BC AV ČR a Hydrobiologický ústav BC AV ČR

Čtvrtek 10. 11. 2016 - Entomologický ústav BC AV ČR,

Pátek 11. 11. 2016 - Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR.

Všechny prohlídky jsou zdarma. Z kapacitních důvodů je nutná rezervace. Podrobný program a rezervace najdete rozkliknutím názvů jednotlivých pracovišť.

 

Po celou dobu konání festivalu nabízí Biologické centrum školám v Jihočeském kraji možnost pozvat si přednášejícího přímo do školy. Seznam přednášek i s kontaktními údaji najdete zde.

 

Zájemci mohou rovněž navštívit fotografické výstavy s biologickou tematikou:

Dlouhodobý ekologický výzkum ve fotografii v Galerii Nahoře v Kulturním domě Metropol, České Budějovice

Svět pod našima nohama, výstava v prostorách Biologického centra AV ČR, Na Sádkách 7.

Výstava fotografií: Jiří Kubásek - Produkt nezaměstnanosti, aneb jak jsem začal fotografovat houby a hlenky, výstava v prostorách Biologického centra AV ČR, Branišovská 31.

 

Podrobný program Týdne vědy a techniky AV ČR naleznete na webových stránkách festivalu www.tydenvedy.cz.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Hydrobiologický ústav
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA